YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ 2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KAYIT DÖNEMİ BİLGİ FORMU

Sevgili Öğrenciler,

Öncelikle yorucu ve meşakkatli bir süreç sonunda başarılı olarak üniversiteli olmaya hak kazandığınız ve üniversitemizi tercih ettiğiniz için sizleri tebrik eder, akademik yaşamınızda başarılar dileriz. 

Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize  “Yabancı Dil-İngilizce” ile ilgili olarak yapacağımız bu bilgilendirme metnini lütfen dikkatlice okuyunuz. Sınav yer ve saat bilgisi için https://ydb.iku.edu.tr "Haberler" bölümünü takip ediniz.

Değerli Öğrencilerimiz, 

İstanbul Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’ne hoşgeldiniz. 

Akademik ve sosyal birçok sınav ve zorluğu aşarak üniversite eğitimi almaya hak kazandınız ve şu andan itibaren hayatınızı şekillendirecek ve yeni bir boyut getirecek olan Üniversitemize kayıt yaptırdınız. Yabancı Diller Bölümü olarak, İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitimimiz, lisans ve önlisans programlarındaki yabancı dil derslerimiz ile eğitiminiz boyunca sizlere destek olmaya çalışacağız. Bölüm olarak, insana değer vermek, doğru ve etkili iletişim kurmak ve hem akademik hem de sosyal fayda yaratmak temel esaslarımızdandır. 

Öğretim dili İngilizce olan lisans programları için Hazırlık Sınıfı zorunludur. Bu noktada, bizler, ihtiyaç duyduğunuz dil becelerini sizlere kazandırmak için varız ve bu süreçte öğretim görevlilerimiz rehberleriniz olacaktır. Başarınıza yön verecek olan da sizlersiniz. Sizlerden beklentimiz, göstereceğimiz yolda azimle ve sabırla yürümenizdir. 

Unutmamalıdır ki, yabancı bir dil öğrenmek sadece yükseköğretimde yapacağınız çalışmalar için değil aynı zamanda ufkunuzu genişletmek, dünyayı daha iyi anlamak ve tanımak anlamına gelir. Yabancı Diller Bölümü olarak hedefimiz, verdiğimiz yabancı dil dersleri ve oluşturduğumuz sinerji ile ahlaklı, özgüvenli, çalışkan, farkındalığı yüksek, vizyonlu, entellektüel ve araştırmacı öğrenciler yetiştirmektir. Yalnızca akademik başarı için değil, aynı zamanda küreselleşen dünyanın gerektirdiklerine de cevap verebilecek şekilde kendinizi geliştirme yolunda sizlere destek olmaya çalışacağız. Bölümümüzden alacağınız İngilizce Hazırlık Eğitimi ve diğer dil derslerinin sizlere değer katmasını umut ediyoruz.

Sizler artık İstanbul Kültür Üniversitesi ailesinin bir ferdisiniz. Tekrar aramıza hoşgeldiniz. Hepinize çalışmalarınızda ve eğitim hayatınızda başarılar diler, bütün hocalarımızla birlikte sizlerin yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim. 

Sevgi ve başarı dileklerimle, 

Öğr. Gör. Dr. Sinan BATAKLAR
Yabancı Diller Bölüm Başkanı

 

ÖĞRETİM DİLİ İNGİLİZCE OLAN PROGRAM ÖĞRENCİLERİ
(İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunlu olan programlar)

Bu bölümlere kayıt yaptırmış olan öğrenciler öncelikle 10 Eylül 2019 tarihinde Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavına (YDSTS) girerler. YDSTS'ye girmek zorunludur. Bu sınavda en az 40 ve üzeri alan öğrenciler  12-13 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (YDYS)’na girmeye hak kazanırlar. Sınavın yeri ve saati ile ilgili bilgiler https://ydb.iku.edu.tr/  adresinde ilan edilecektir.

Sınav kuralları ve açıklamalar için...  

Bu sınavdan, İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Yabancı Diller Eğitimi – İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencileri  80/100 puan ve üzeri, diğer program öğrencileri ise  60/100 puan ve üzeri almaları durumunda İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitiminden muaf olurlar ve doğrudan lisans eğitimlerine başlarlar. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’nda yeterli puanı alamayan öğrenciler, seviyelerine uygun sınıflarda İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitimi alırlar.  

Üniversite dışındaki sınav merkezlerinde eşdeğer sınavlara katılarak gerekli puanı alan öğrenciler İngilizce Hazırlık Sınıfı muafiyetine ilişkin taleplerini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na sınav sonuç belgelerini ekledikleri dilekçeleri ile iletmek için başvururlar. Aşağıdaki tabloda belirtilen puanları alan öğrenciler de İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitiminden muaf olurlar.  
 

Sık Sorulan Sorular

     DIŞ SINAVLAR EŞDEĞERLİK TABLOSU

FAKÜLTE / 
BÖLÜM

İKÜ 
English Proficiency
Exam

YDS/

YÖKDİL

TOEFL

(Paper-

Based)

TOEFL IBT

CAE

FCE

PTE
(Academic)

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Yabancı Diller Eğitimi - İngilizce Öğretmenliği Programı Öğrencileri

80

75

570

 

90

 

B

80

 

62

İngilizce eğitim-öğretim yapan diğer önlisans ve lisans programları

60

55

510

66

C

60

44

ÖĞRETİM DİLİ TÜRKÇE OLAN PROGRAM ÖĞRENCİLERİ

Öğretim dili Türkçe olan programlara kayıt yaptırmış olan öğrenciler, önlisans ve lisans programlarının birinci ve ikinci yarıyıllarında “Yabancı Dil I” ve “Yabancı Dil II” derslerini zorunlu olarak alırlar. Öğrencilerin bu derslerden muaf olabilmeleri için 11 Eylül 2019 tarihinde Öğretim Dili Türkçe olan Programlar için Yabancı Dil Muafiyet Sınavı planlanmıştır. Bu sınava girerek sınavda 60 ve 69 arası not alan öğrenciler sadece Yabancı Dil I dersinden, 70 ve üzeri alan öğrenciler ise Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden muaf olur. Sınav yeri ve saati ile ilgili bilgiler https://ydb.iku.edu.tr/  adresinde ilan edilecektir. 


Aşağıdaki tabloda belirtilen puanları alan öğrenciler de Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden muaf olurlar. Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girmesi zorunlu olan öğrenci yasal olarak yabancı dil seviyesini gösteren geçerli bir belgeyle başvurduğunda dersten muaf olur.

Sınav kuralları ve açıklamalar için...  

Aşağıdaki tabloda belirtilen puanları alan öğrenciler de Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden muaf olurlar. Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girmesi zorunlu olan öğrenci yasal olarak yabancı dil seviyesini gösteren geçerli bir belgeyle başvurduğunda dersten muaf olur.

 

     DIŞ SINAVLAR EŞDEĞERLİK TABLOSU

FAKÜLTE / 
BÖLÜM

İKÜ 
English Proficiency Exam

YDS/YÖKDİL

TOEFL
(Paper-Based)

TOEFL IBT

CAE

FCE

PTE
(Academic)

Öğretim dili Türkçe olan önlisans ve lisans programları

60

55

510

66

C

60

44

 

İSTEĞE BAĞLI İNGİLİZCE HAZIRLIK EĞİTİMİ ALMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER

Öğretim dili Türkçe olan bir programa kayıtlı olan veya Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan başarılı olmasına rağmen İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda eğitim almak isteyen öğrenciler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na dilekçe vererek isteğe bağlı İngilizce Hazırlık eğitimi alabilirler.

YABANCI DİL BELGESİ

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olduğunuzu gösterir belgeyi İngilizce Hazırlık Eğitiminizi tamamladığınız eğitim-öğretim yılı sonrasında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan talep edebilirsiniz. Bu belge 2 yıl geçerlidir. Ayrıca Yabancı Diller Bölümümüz ‘Pearson Assured’ tarafından akredite edilmiş ve verdiği eğitimin kalitesi uluslararası seviyede belgelenmiştir. Bu nedenle, İngilizce Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış öğrencilerimizin İngilizce seviyelerini gösterir uluslararası geçerliliği olan ‘Pearson Assured’ sertifikasını alma hakları vardır.

İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI’NDAN YARI YILDA MUAFİYET

YDSTS sonucuna göre ‘Pre-intermediate’ ve ‘Intermediate’ seviyelerine yerleştirilen öğrenciler gereken şartları karşılamaları halinde Güz ve Bahar yarıyılları arasında yapılan  YDYS’de başarılı olurlarsa  yarı dönemde İngilizce Hazırlık Sınıfı’ndan muaf olabilirler.
 

İKÜ Hazırlık Sınıfı Kayıt Yaptıran Öğrenciler Bilgi Notu

 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 07/22/2019 - 09:18